ARKIELÄMÄ FINNISH

Yhtiökokous: Onko taloyhtiössäsi kummallisia sääntöjä?

On ihanaa omistaa asunto, vaikka useitakin. Ei kuitenkaan ole ihanaa tehdä kompromisseja. Ja niitä on tehtävä, kun on kerrostalo- tai rivitalo.

Taloyhtiön kokous on tärkeä tapahtuma, koska siellä päätetään isoista, omaisuuteen liittyvistä asioista. Se on myös tilaisuus, jonne monet kai menevät pitkin hampain tai jättävät kokonaan väliin. Itse suhtaudun aina odottavasti, pinnan alla pelkään yhtiökokouksen muuttuvat riitaisaksi.

Oma asunto on varmaan isoin sijoituskohde tavalliselle suomalaiselle, kuten mulle. Siksi on tärkeää osallistua yhtiökokouksiin, jotta tietää mitä siellä päätetään. Sen takia mäkin menin heti uuden asunnon yhtiökokoukseen ja käteen jäi iso harmitus, mutta onneksi ei vastikkeista tai tulossa olevista remonteista, vaan niinkin turhamaisesta asiasta kuin istutukset.

Kunpa asuntoa ostaessa pääsisi käsiksi aiemmissa kokouksissa päätettyihin asioihin. Niillä meinaan voi olla ostajalle valtaisa merkitys, kuten nyt minulle, joka halusin rivitaloon siksi että unelmoin täydellisestä takapihasta.

Ja nyt kuulin yhtiökokouksessa shokkiuutisen, jolla on minulle iso merkitys: En voi istuttaa köynnösruusua pihalleni, koska joskus 20 vuotta sitten on päätetty ettei uuden asuntomme pihaan saa istuttaa kasveja, jotka kasvavat talon rakenteita pitkin.

Unelmien pergola takapihalla – menetetty tapaus
Enkä ole edes niin kovin huolissani tästä kyseisestä köynnösruususta, vaan ennen kaikkea mun ihmeköynnöksistä, jotka olen saanut pidettyä elossa kerrostalossa jo kolme vuotta. Suurin unelmani oli saada ne kasvamaan takapihalle kuten Kreetalla ovat, kiertämässä pientä pergolaa terassilla. Tämä ei taida nyt toteutua ellen rakenna sitä pergolaa keskelle pihaa niin ettei mikään osa kosketa kiinteitä rakenteita.

Mun ihmeköynnökset eivät ole vielä näin isot, mutta vuosien varrella varmasti kasvaisivat kiertämään pergolaa.

Huom! Ymmärrän hyvin tuon säännöksen, koska kaiken maailman villiviinit aivan varmasti vaurioittavat rakenteita yms. Mun on silti kunnioitettava tätä sääntöä, vaikka ruusu- ja ihmeköynnös eivät pääasiassa valtaakaan koko rakennuksen ulkopinta-alaa.

Ja mitä käy mun kasvihuonehaaveelle? Entä jos en saa laittaa kivetystä takapihalle? En valitettavasti ehtinyt kysellä tarkemmin näistä säännöksistä, kun oltiin jo istuttu yhtiökokouksessa puolitoista tuntia. Nyt on pakko vain odottaa, että ehdin lähettää hallitukselle viestiä ja saan pyydettyä listauksen pihaa koskevista säännöksistä. En uskalla alkaa istuttamaan mitään ennen kuin mulla on varmuus, että kaiken saa tehdä.

Jos sä asut rivarissa tai kerrostalossa niin jaa ihmeessä teidän taloyhtiön kummallisin sääntö kommentteihin, koska mulle tuli uutena tietona et tuommosiakin säännöksiä on olemassa kuin tiettyjen kukkien istutuskielto 😊 Jos olisin osannut tuollaisen huomioida, olisin saattanut ostaa asuntoni toisesta taloyhtiöstä.

Sanottakoon nyt vielä et oli kyl kivaa porukkaa siellä kokouksessa. Harvemmin saan rakennettua heti juttua tuntemattomien kanssa, mutta nyt oli eri tavalla lämminhenkinen fiilis kokouksessa. Ja paljon hyviä juttuja tulossa uuden asunnon taloyhtiöön. Eli pääasiassa olen hirmuisen tyytyväinen.

Jos olen oikein ymmärtänyt niin voin lähettää vuoden päästä hallitukselle ehdotuksen tämän säännön muuttamisesta, jotta se käsiteltäisiin seuraavassa yhtiökokouksessa. En tiedä onko semmosesta apua, mutta ehkä kannattaa yrittää.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: